Minden, amit a térkőről tudni lehet:
bemutatkozik a Térkő Center Kft.

Az építőipar egy érdekes részterületére, a térkövezés világába tettünk kiruccanást, amikor a Térkő Center Kft. ügyvezetője, Sebestyén András látott minket vendégül a cég egyik jelenlegi munkaterületén. Beszélgetésünket a vállalkozás múltjával és jelenével indítottuk, de a szó csakhamar a térkövező gépekre terelődött, mivel ebben a szegmensben is hatalmas fejlődés volt tapasztalható az elmúlt években.

A cikk megjelenését az Axiál Kft. támogatta.

Sebestyén András immár 22 éve foglalkozik térkövezéssel, melyre 2001 februárjában alapított családi vállalkozást. A 2000-es évek elejét-közepét jellemző munkabőséget meglovagolva a kisvállalat hamar lendületes fejlődésnek indult, melyet logikus lépésként a kft-vé alakulás koronázott meg 2005-ben.

A következő nagy lépés azonban már korántsem volt ennyire kézenfekvő: bár az első években a burkolatok építését a Térkő Centernél is kizárólag kézimunkával végezték, a cégvezető idejekorán felismerte, hogy a jövő a gépesítésé. Mint mondja, akkoriban még könnyebb volt munkaerőt találni, ám a kapacitás ennek ellenére is szűk keresztmetszetet jelentett. Arról nem is szólva, hogy a kézi térkőrakás igen megterhelő fizikai munka, pláne hogy az építőiparban a 6 cm-es helyett egyre inkább a 8 vagy 10 cm-es térkő kezd elterjedni.

A GÉPEK FORRADALMA

A fentiekből kifolyólag már 2007-ben megjelent az első térkőrakógép a cégnél. Akkoriban a technológia még annyira ismeretlen volt itthon, hogy tíz-húsz hasonló eszköznél nem lehetett többet találni, a beszerzés pedig gyakorlatilag lehetetlen volt, így a Térkő Center első gépe is használtan érkezett Németországból. Persze a gépi térkőrakás technológiája azóta is rétegtevékenység maradt: napjainkban Sebestyén András becslése szerint százas nagyságrendről beszélhetünk, ami a hazánkban dolgozó térkövezőgépeket illeti. Mint tréfásan megjegyezte, ennek tudható be, hogy sokan készítenek videókat, fotókat, amikor egy-egy területen megkezdik a munkát, mivel a legtöbb ember – nemcsak a laikusokat, de a szakmabelieket is beleértve – még csak hasonlót sem látott élőben.

Hogy mennyire jó ötlet volt elmozdulni a gépesítés irányba, az először a 2008 körüli válságot követő felívelés idején mutatkozott meg igazán: ezekben az években már kezdett körvonalazódni a munkaerőhiány, viszont hirtelen egyre több munka lett, ebből adódóan igazán kidomborodhattak a rakógépek előnyei.

Napjainkban egy újabb válság napjait éljük, a Térkő Center első embere mégis bizakodó volt beszélgetésünkkor. Mint kifejtette, a munkaerőhiány mára még súlyosabbá vált, viszont – az építőipar sok más területével ellentétben – az ipari ingatlanok építése nem akadt meg. Márpedig a gépi térkőrakás leginkább az ipari térkövezéshez használatos, hiszen nem pusztán kiváltja a kézimunkát, de nagyobb napi mennyiségek beépítésére is alkalmas. Tehát minden arra mutat, hogy a technológiára igény van, teret nyert, megtalálta a maga helyét a piacon.

Bár vendéglátónk központja a Tolna megyei Kakasdon található, a fentiek miatt leginkább Budapest környéki logisztikai beruházásoknál dolgoznak. „Nincs olyan raktárbázis az M0-ás körül, ahol ne fordultunk volna meg valamikor” – mesélte büszkén az ügyvezető.

AMIKOR A NÉMET PRECIZITÁS NEM PUSZTA KÖZHELY

2007 óta több térkőrakó gép is megfordult a vállalkozásnál, ám mára egyértelműen a Probst termékeinek szavaztak bizalmat, ennek megfelelően legutóbb is a német márka egyik modelljével bővült a flotta. A VM-X-Pavermax az Axiáltól érkezett, akikkel a tolnai családi vállalkozás csaknem két évtizede ápol kitűnő kapcsolatot. Igaz, előbb az Axiál volt a Térkő Center ügyfele, semmint fordítva: 2005-ben a bajai központ építésekor részt vettek – akkor még kézzel dolgozva – a térkövezési munkákban, majd a szolnoki, szekszárdi, szombathelyi és pécsi Axiál-telephelyeken is végeztek hasonló munkákat alvállalkozóként.

PROBST
VM-X-Pavermax
Premium

MOTOR
Négyhengeres Stage V (18,5 kW)

CSÚCSNYOMATÉK
92,5 Nm

MAX. MENETSEBESSÉG
16 Km/h

FORDULÓKÖR
2500 mm

EMELÉSI KAPACITÁS
700 Kg

ÖNSÚLY
1600 Kg

A FEJLŐDÉS NEM ÁLL MEG

Hogy feltegyék a pontot az i-re, és a teljes folyamatot gépesítve tudják végezni, egy TAK750 típusú ágyazat-előkészítő is érkezett a céghez, mely szintén a Probst terméke. Ennek köszönhetően már nemcsak a homokolás, söprés, vibrálás munkafázisaihoz, de az ágyazat előkészítéséhez sincs szükség kézimunkára. Közben természetesen gyűlnek a tapasztalatok is a legújabb gépekkel, melyek egyöntetűen pozitívak. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy az Axiál országos lefedettségével és az ebből adódó szervezettséggel, rugalmassággal páratlanul hatékonyan tudja kielégíteni az igényeket – legyen szó akár szervizről, akár alkatrészbeszerzésről.

BŐVEBBEN AZ AXIÁL KFT. –RŐL

>

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
Az Axiál Kft. adatkezelési tájékoztatójában foglaltakat elfogadom.