HÁROM AZ EGYBEN:
JCB 555-260R FORGÓVÁZAS TELESZKÓPOS RAKODÓ

A piacon dúló egyre kiélezettebb verseny egyenes következményeként az elmúlt évek folyamán mind nagyobb hangsúlyt kapott a hatékonyság, melynek egyik elemeként az üzemeltetők számára mind fontosabbá vált az eszközök kihasználtságának feltornázása.

A cikket letöltheti PDF formátumban

A cikk megjelenését a Terra Hungária Építőgép Kft. támogatta

Nem is csoda, hogy folyamatosan növekszik az olyan többcélú típusok népszerűsége, melyek sokoldalúságukra építve többféle gépet képesek kiváltani a munkaterületeken. Klasszikus példa erre a JCB által megalkotott kotró-rakodó műfaja, ám ezúttal a patinás brit gyártó egy másfajta termékét vettük górcső alá: míg merevvázas társaik a mezőgazdaságban tartanak számot a legnagyobb érdeklődésre, a forgóvázas teleszkópos rakodók főként az építőiparban találhatják meg helyüket. A speciális gépkategóriában a JCB jelenleg kétféle modellt kínál, melyek közül a nagyobbik, 555-260R típusjelűt az a felismerés hívta életre a közelmúltban, hogy a komolyabb emelési kapacitású forgóvázas gépek egyre kelendőbbek szerte Európában.

RAKODÓGÉP, DARU, SZEMÉLYEMELŐ

Az említett sokoldalúság érdekében a forgóvázas rakodót eleve úgy tervezték, hogy csont nélkül megfeleljen a kivitelezők és gépbérlettel foglalkozó vállalkozások legújabb igényeinek, akik mind nagyobb emelési kapacitást és sokoldalúbb gépeket várnak el. Vagyis amellett, hogy képes megbirkózni mindazokkal a feladatokkal, melyeket általában hagyományos teleszkópos rakodókkal és homlokrakodókkal szokás megoldani, bizonyos emelési munkák esetében az 555-260R akár a kisebb autódarukat is kiválthatja.

A GYÁRTÓ ÜGYELT ARRA IS, HOGY NE SZENVEDJEN CSORBÁT A TELESZKÓPOS RAKODÓKTÓL MEGSZOKOTT MOZGÉKONYSÁG SEM, ÍGY ITT IS MAGÁTÓL ÉRTETŐDIK A NÉGYKERÉK-MEGHAJTÁS ÉS A NÉGYKERÉK-KORMÁNYZÁS.

Ez azonban még nem minden: mint a JCB teleszkópos rakodói általában, a cég forgóvázas gépei is elképesztően sokféle szerelékkel használhatók. A villák, csörlők és kanalak tucatjai mellett ezek sorában személyemelő kosarak is megtalálhatók, vagyis a modell tulajdonképp három gép egyben, hisz nemcsak teleszkópos rakodóként, de daruként vagy akár mobil személyemelő platformként is megállja a helyét. E sokoldalúsághoz az is hozzájárul, hogy a JCB által kifejlesztett egyes speciális eszközök rádiófrekvenciás azonosító (RFID) technológiát használnak, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkagép felismeri az adott szereléket, és automatikusan kiválasztja hozzá a megfelelő beállításokat.

AZ EMELÉS MAGASISKOLÁJA

Mindez persze mit sem érne a megfelelő emelési jellemzők nélkül, ezért a 2021 októberében leleplezett típus 25,5 méteres függőleges gémkinyúlással, 5,5 tonnás maximális teherbírással rendelkezik, így emelési teljesítmény tekintetében az 555-260R számos helyzetben 10 százalékkal pipálja le a piacon fellelhető hasonló gépeket. További előnyként a stabilizáló talpak egyetlen gombnyomással kibocsáthatók, visszahúzhatók vagy szintezhetők, ezzel nagyban hozzájárulva a forgóvázas rakodó könnyű kezeléséhez. Sőt, az Automate fantázianevű funkciónak hála a JCB gépe menetkész helyzetből mindössze 26 másodperc alatt letalpalható és emelésre kész, ami ugyancsak egyedülálló a mezőnyben. Hasonlóan merevvázas típustestvéreihez, az 555-260R is tökéletesen ergonomikus, átlátható kezelőszerveket kapott, illetve az információk leolvasása is gyerekjáték az LCD-monitorokról. Ezzel a gyártó nem titkolt célja, hogy a forgóvázas rakodók működtetéséhez ne legyen szükség komolyabb átképzésre, és a kezelők egyből otthon érezhessék magukat a fülkében.

EGYSZERŰ HASZNÁLAT ÉS BIZTONSÁG SZEMPONTJÁBÓL NEM MELLÉKES AZ SEM, HOGY AZ ALACSONYRA HELYEZETT, LETISZTULT KIALAKÍTÁSÚ GÉM KITŰNŐ KILÁTÁST TESZ LEHETŐVÉ MINDEN IRÁNYBA, MELY TÖBBFÉLE RENDELHETŐ MUNKALÁMPA- ÉS KAMERACSOMAGGAL FOKOZHATÓ. EZEK KÖZT MEGTALÁLHATÓ EGY, A GÉMFEJRE SZERELT KAMERA, MELY KIVÁLTKÉPP AKKOR JÖHET JÓL, HA A TERHEKET NAGY MAGASSÁGBA KELL PONTOSAN FELRAKNI.

JCB
555-260R
TELESZKÓPOS RAKODÓ

MOTOR
JCB DIESELMAX STAGE V

MOTOR TELJESÍTMÉNY
150 LE

CSÚCSNYOMATÉK
600 NM

MAX. EMELÉSI KAPACITÁS
5500 KG

MAX. EMELÉSI MAGASSÁG
25,5 M

MAX. MENETSEBESSÉG
40 KM/H

SZERVIZESEK ÁLMA

Üzemeltetési szempontból hatalmas könnyebbség, hogy a JCB forgóvázas rakodói igen sok alkatrészen osztoznak a cég Magyarországon is jól ismert Loadall teleszkópos gépeivel: a közös részegységek aránya eléri a 85 százalékot, ami a beszerzést és a szervizesek munkáját is egyszerűbbé teszi. E szempontból játszik szerepet a vázban alacsonyra helyezett motor is, ami szervizhez, rutin karbantartáshoz könnyen hozzáférhető anélkül, hogy fel kellene mászni a gépre. Az 500 órás karbantartási periódus már csak hab a tortán annak érdekében, hogy a 555-260R minél több időt tölthessen munkával.

AZ ERŐ FORRÁSA

Ami a teljesítményt illeti, a 555-260R-be is az a közvetlen befecskendezéses JCB Dieselmax motor kerül, ami más típusokban már számtalanszor bizonyított. A 4,8 literes, soros négyhengeres turbódízel ezúttal 150 lóerőt présel ki magából, csúcsnyomatéka pedig kerek 600 Nm. Ráadásul az EU Stage V besorolású modelleken többféle alapáras funkció – például terhelés hiányában automatikusan csökkenő fordulatszám és automatikus motorleállítás – segíti az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás alacsony szinten tartását.

MEGNÖVELT GÉMKINYÚLÁSSAL ÉRKEZETT A JCB-260R

A JCB legújabb forgóvázas teleszkópos rakodóját a TERRA Hungária szigetszentmiklósi telephelyén vettük szemügyre.

BŐVEBBEN A TERRA HUNGÁRIA
ÉPÍTŐGÉP KFT.-RŐL

>

Kérdezz közvetlenül a forgalmazótól!

Ha a cikk felkeltette az érdeklődésedet, lépj közvetlenül kapcsolatba a forgalmazóval, szívesen válaszolnak szakmai vagy értékesítéssel kapcsolatos kérdésekre.

A *-gal jelzett mezők kitöltése kötelező.
Ezt a webhelyet a reCAPTCHA védi, és a Google Adatvédelmi irányelve valamint az Általános Szerződési Feltételei érvényesek.
A Terra Hungária adatkezelési tájékoztatójában foglaltakat elfogadom.